Over Wtik

Wtik. Spreek uit: Weet ik! Wetenschap en techniek in de klas.

Wat is er leuker dan flink uitpakken, nieuwsgierig worden, verder te kijken dan je neus lang is en zelf ontdekken hoe iets werkt? Wtik gunt ieder kind letterlijk en figuurlijk de ruimte om te leren door te onderzoeken en te maken.

Nieuwsgierig worden én blijven

Wij van Wtik zijn ervan overtuigd dat techniek overal is en wetenschap een feestje. Dat zijn niet onze eigen woorden, maar ze zijn zo raak dat we ze graag gebruiken. Als je dit al jong ontdekt komt je nieuwsgierigheid op gang. Je analyseert, ontwerpt, bouwt en verbetert. Daar heb je altijd wat aan, ook als je later geen wetenschapper of techneut wordt.

Wtik promoot daarom wetenschap en techniek in de klas, op de basisschool. Niet 1x per jaar een excursie, maar wekelijks. Wtik staat voor leren door doen, maken of lekker klooien zonder vooropgesteld plan. En dat doen we bij voorkeur op een grotere schaal dan het kleine leerlingtafeltje.

Wtik kijkt naar de vakgebieden zonder piketpaaltjes, net als de leerling. We koppelen het aan wiskunde, natuurkunde, beeldende kunst, biologie enzovoort. Wetenschap en techniek als vliegwiel.

Onderwijsprogramma's

We ontwikkelen onderwijsprogramma's, allereerst voor 6 basisscholen in Rotterdam. Daarbij werken we niet alleen samen met wetenschappers of techneuten. Elk project of programma ontwikkelen we in samenwerking met allerlei deskundigen (naast wetenschappers, technologen ook leerlingen, studenten, ouders, de 3d-printerverkoper of fietsenmaker om de hoek etc.) en vrijdenkers als kunstenaars of specialisten uit een ander vakgebied. Het doel daarvan is ieder kind een gevoel van vrijheid mee te geven, ruimte voor experiment te creëren en vaardigheden te mixen.

Wtik is een Rotterdamse stichting. Sinds 2004 ontwikkelt de stichting onderwijsprogramma's, voorheen over kunst. Wtik was tot oktober 2015 actief als Stichting Kunst in de Klas (KiK).