Blikwisselingen

fietser met veel kleurige ballonnen

Wij van Wtik zijn fan van Robbert Dijkgraaf. Vooral zijn boek Blikwisselingen is een en al ezelsoor.

De inspirerende foto 'Lift' van Fiona Tan op de omslag is de eerste markering waard. Het is een voorbode. Zodra je begint te lezen, blijf je citaten aanstrepen. 

Quotes

Hierbij een paar citaten die aan de basis staan van Stichting Wetenschap en techniek in de klas (Wtik):

  • Nee, sla een andere weg in. Mik op een veel jonger publiek. Verzamel een groep zesjarigen om u heen. Vertel ze dan uw visioenen van moderne technologie. Lat ze aan de hand van eenvoudige proefjes zelf de wetmatigheden van de natuur ontdekken. Zorg dat ze spelenderwijs zien dat er een systematische manier is om de wereld om hen heen te begrijpen. Maar maak ze bovenal duidelijk dat de enige beperking hun eigen verbeelding is." (bladzijde 27)
  • "Wetenschappers zeggen graag dat kinderen van acht de ideale onderzoekers zijn. Maar misschien moeten we het ook wel omdraaien: onderzoekers zijn de perfecte achtjarigen. Wie anders verzinnen namen als zwarte gaten, witte dwergen of rode reuzen?" (blz 185, uit een hoofdstuk over 'elementair' onderwijs dat we net zo goed helemaal zouden kunnen citeren).
  • "De Amerikaanse slager had dwars door alle stippellijntjes van de Nederlandse koe heen gesneden. Onderwijsland heeft wel iets van die slagersprent. Maar waar blijven de dappere slagers die door de lagen heen durven te snijden? Waarom zien we niet meer docenten uit het voortgezet onderwijs op de universiteit, scholieren in het lab, hoogleraren op school of onderzoekers op de crèche? Zelf heb ik uitstekende ervaringen met universitair studenten die natuurkundeles op de basisschool geven. Voor de klas staat vaak een leeftijdgenoot en ze nemen een pak spritsen mee, dus de stemming zit er gelijk goed in. Verder snapt een student dat niemand een oscilloscoop in het keukenkastje heeft staan en dat je daarom proefjes beter met boterhamzakjes en paperclips kunt doen." (bladzijde 208. Nog een citaat van deze bladzij staat in het artikel 'Wetenschap is een feestje'. )