Aardappelplasticmaker en onderzoeker

2 potten met aarde en plantjes, in ene tuin

Van (aardappel) plastic naar voedsel voor je plant. Wtik staat van 16 tot en met 18 mei 2016 samen met Technieklab op Iedereen Einstein, het Rotterdamse festival voor wetenschap en techniek.

Bij Technieklab maak je zelf van aardappels biologisch afbreekbaar plastic. Het meeste plastic op de wereld wordt van aardolie gemaakt, een miljarden jaren oude grondstof. Het plastic dat ervan gemaakt wordt, wordt meestal maar 1x gebruikt. Denk aan een patatbakje of een boterhamzakje. Zodra het afval wordt, gaat het de verbrandingsoven in of zwerft het meer dan 100 jaar over de wereld. 

Dat kan anders, weten de mensen van Team Technieklab. Zij geven een workshop Meel aan Zet waarbij je zelf van aardappelschillen of aardappels zetmeel maakt. Daarvan maak je  bioplastic. Dat plastic is niet schadelijk voor het milieu. Na verloop van tijd wordt het zelfs helemaal afgebroken en opgenomen door de aarde. 

Samen met Wtik gaat Team Technieklab nu een stap verder: aan het eind van de workshop krijg je een (biologisch afbreekbaar) bakje mee met tuinaarde en een (natuurlijk ook biologisch gekweekte) stamslaboon. Klaar voor een onderzoek thuis, samen met je ouders. 

Wat kun je doen?

  • De boon laat je groeien en bloeien in de vensterbank. Geef het elke dag een beetje water.
  • Het plastic leg je ernaast, zodat het kan drogen in de zon.
  • Als de plant ongeveer 10 tot 15 centimeter hoog is, verpot je je bonenplant. Op dat moment voeg je je bioplastic toe! Dat wordt voedsel voor je bonenplant.
  • Wil je meer weten? Lees dan het uitlegvel over de bioboon (PDF, 237 kb) nog eens door.

Wees een onderzoeker

6 oranje pet-flessen

Als je het super-wetenschappelijk wilt aanpakken, leg je ook een 'gewoon' stuk plastic in de aarde. Dan kun je goed vergelijken. Vraag je ouders je te helpen hierbij als je hulp nodig hebt. Zij kunnen je ook helpen bij de dagelijkse verzorging van je bonenplant.

Na ongeveer 3 maanden kun je sperziebonen oogsten! Dat is ook het moment om te kijken of het plastic al is verdwenen. Misschien nog niet helemaal? 

Deel je onderzoeksresultaat

Wij doen dit ook voor het eerst. We hebben er veel over gelezen, en verwachten dat ons superdunne plakje bioplastic na een maand of 3 voor een deel is opgenomen door de aarde. Maar misschien maken we het plastic toch nog te dik?

Jij bent de expert straks. Deel je onderzoeksresultaat hieronder of op facebook.com/technieklab (foto-album bioboon) of twitter @wtiknl.

Er zijn nog geen reacties.

Jouw reactie

* Verplichte velden. E-mailadres wordt niet gepubliceerd.